• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványai

Bővebb információ kiadványaink megvásárlásáról.

Szecskó Károly

Lénárt János (ÚJ)

Ára: 1200 forint

A Feldebrőn született, Eger közéletének emblematikus tanáregyénisége volt a két világháború között és a II. világháborút követő szűk három évtizedben. A történelem-földrajz szakos tanár - történelmi és politikai kataklizmákon átívelő élete során - hatalmas munkabírással, példaértékű tartással szolgálta választott otthonát, Eger városát. Budapesti tanulmányai után, kis kitérővel 1923-ban tanítani érkezett Egerbe "gondolatteremtő és lelkiismeretébresztő képességével" azonban messze kiemelkedett a pedagógushivatás-szabta keretek közül.

Az eddigi dióhéj-életrajzok alapján is - és ebben a kötetben is a tanár, a cserkésztermészetjáró és a helytörténész személyisége bontakozik ki. Valójában, munkásságának két pillére volt: a tanítás (oktatás-nevelés) és a kutatás-ismeretterjesztés. Előbbi tevékenységkörét a közoktatás keretein belül (Felsőkereskedelmi Iskola, Érseki Tanítóképző stb.), utóbbit az iskolán kívüli erőtérben fejtette ki. Az Eszterházy Károly nevét viselő cserkészcsapat parancsnokaként - vagy később a Gárdonyi Géza Tanítóképző tanáraként- tanítványait egyaránt nevelte a természet szeretetére és a kulturális örökségvédelem fontosságára. Tradicionális értékrendje a természeti törvények és a történelmi hagyományok tiszteletéből táplálkozott. A Bükk hegységbe és a távolabbi tájakra vezetett túrái, portyái, táborozásai, valamint az általa kezdeményezett várkutatások révén neve örökre bevésődött Eger művelődéstörténetének krónikájába. Ő volt az egyik kezdeményezője és életben tartója az egri vár 1925-ben megkezdődött tervszerű feltárásának, illetve a vármúzeum kialakításának.

Kiadványaink megvásárlásának lehetőségeiről ide klikkelve szerezhető bővebb információ.

Értékesítés

Kiadványaink megvásárolhatók igazgatóságunk Ökoturisztikai ésé Környezeti Nevelési Osztályán (Levélcím: 3304 Eger, Sánc u. 6.) vagy megrendelhetők a titkarsag@bnpi.hu címen (tel: 36/411-581).

Postai rendelés esetén az eladási árhoz a postai utánvétel költsége is hozzászámítandó.

Értékesítési pontok

  • Felsőtárkány, Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont (3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34/1., tópart)
  • Hollókő, a "Táj és a nép" kiállítás tájháza (3176 Hollókő, Kossuth út 99-100.)
  • Ipolytarnóc, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Bemutatóhelye
  • Miskolc - Lillafüred, a Szt. István-barlang Fogadóépülete (Lillafüred, Erzsébet sétány)
  • Szilvásvárad, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Információs Háza, (Millenniumi és természetismereti tanösvény kezdőpontja) időszakos nyitva tartással: áprilistól augusztusig
  • Szilvásvárad, a Kalapat Kilátótorony jegyárusítója

További értékesítési pontok