• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványai

Bővebb információ kiadványaink megvásárlásáról.

A Suba-lyuk barlang ÚJ

Neandervölgyi ősember a Bükkben

Ára: 5000 forint

A Bükkben rendkívül nagy számban találunk leletanyagban gazdag őskőkori lelőhelyként számontartott barlangot. A bükki ősemberkutatás 1906. novemberében indult el, amikor Kadić Ottokár megkezdte a Szeleta-barlang feltárását, negyed évszázad múltán pedig egy másik bükki barlangból az ősember csontmaradványai is előkerültek. A Hór-völgy elején lévő Suba-lyukból a Moustériené-kultúra kőeszközei, 1932. április 27-én – a 71-61 ezer évvel ezelőtt lerakódott rétegből – pedig a híres neandervölgyi ősemberleletek csontmaradványai kerültek elő. A Dancza János és Kadić Ottokár nevével fémjelzett ásatásra a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság  a cserépfalui önkormányzattal közös szervezésben  2007. május 11-12-én tudományos emlékülés keretében emlékezett meg. A 220 oldalas kötet a tanácskozás előadásainak anyagát, valamint az időközben ismertté vált dokumentumokat, az ásatásokon készült eredeti fényképfelvételeket (Kovács József 58 felvételből álló hagyatékát), továbbá a korabeli sajtóhíradásokat – és az azok nyomán kialakult polémiát – tárja a nagyközönség elé. A kötet tanulmányait – melyeket Csiffáry Gergely, Gyenis Gyula, Hevesi Attila, Kordos László, Mester Zsolt, Pelikán Pál, Regős József, Ringer Árpád, Székely Kinga, Vörös István és a szerkesztő, Baráz Csaba írt –, mind a szaktudományok iránt, mind pedig a barlang feltárásának társadalmi háttere iránt érdeklődőknek egyaránt ajánljuk.

Kiadványaink megvásárlásának lehetőségeiről ide klikkelve szerezhető bővebb információ.

Értékesítés

Kiadványaink megvásárolhatók igazgatóságunk Ökoturisztikai ésé Környezeti Nevelési Osztályán (Levélcím: 3304 Eger, Sánc u. 6.) vagy megrendelhetők a titkarsag@bnpi.hu címen (tel: 36/411-581).

Postai rendelés esetén az eladási árhoz a postai utánvétel költsége is hozzászámítandó.

Értékesítési pontok

  • Felsőtárkány, Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont (3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34/1., tópart)
  • Hollókő, a "Táj és a nép" kiállítás tájháza (3176 Hollókő, Kossuth út 99-100.)
  • Ipolytarnóc, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Bemutatóhelye
  • Miskolc - Lillafüred, a Szt. István-barlang Fogadóépülete (Lillafüred, Erzsébet sétány)
  • Szilvásvárad, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Információs Háza, (Millenniumi és természetismereti tanösvény kezdőpontja) időszakos nyitva tartással: áprilistól augusztusig
  • Szilvásvárad, a Kalapat Kilátótorony jegyárusítója

További értékesítési pontok