• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
 • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
 • Email: titkarsag@bnpi.hu

március 6., 10:42

Újabb barlangi program a Bükkben a Barlangok Hónapján

A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület is csatlakozott a márciusi "Barlangoljunk" kampányhoz: március 24-25 -én ingyenes barlangos hétvégét szerveznek, amely során az érdeklődők betekintést kaphatnak a barlangi kutatók életébe.

2018. március 24-25.

 
A képek illusztációk

A program

1) Szombaton egy felszíni, tanösvény jellegű túra során a Szepesi-rét és Létrás-tető fontosabb barlangbejáratait fogjuk felkeresni. Megismerhetjük a barlangokhoz kapcsolódó kutatások történetét, a térség geológiáját és vízföldtanát, valamint a barlangtérképezés módszereiről és a barlangvédelemről is hallhatunk előadást. 
A túra hossza nagyjából 4 km, időtartama az előadásokkal, beszélgetésekkel előre láthatólag 4 óra.

A körtúráról visszatérve a bázisra rövid pihenőt tartunk, miközben mindenki elfogyaszthatja az otthonról hozott elemózsiáját, valamint a vállalkozó szelleműek kitölthetnek egy kérdéssort a túrán elhangzottakkal kapcsolatban. Érdemes részt venni a játékban, mert a kérdésekre helyesen válaszolók között többféle nyereményt is kisorsolunk! ;)

Ezt követően változatlan helyszínen, a kutatóház környékén a barlangász kötéltechnikával lehet megismerkedni. A bemutatót követően az elszántabbak meg is tehetik az első lépéseket a kötélen.

 

2) Vasárnap a szomszédos Sebes-völgy közelében egy nemrég felfedezett és jelenleg is aktívan kutatott barlang további feltárásába kapcsolódhatnak be az érdeklődők. Hosszú barlangi túrára nem kell számítani. A cél új járatszakasz felfedezése, törmelék-eltávolító módszer alkalmazásával (tehát ásni fogunk :-). A tervezett időtartam 4-5 óra, a helyszínt gyalog 30-40 perc alatt lehet megközelíteni a kutatóháztól. 
Erre a programra a barlang befogadóképessége miatt 10 főt tudunk fogadni, ezért küldd be a jelentkezésed mielőbb, ha szeretnéd kipróbálni a feltáró barlangkutatást!

SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Szombat estére egyszerű alvóhelyek (emeletes ágyak) korlátozott számban rendelkezésre állnak a Létrás-tetői kutatóházban. Ha szeretnéd igénybevenni a lehetőséget, feltétlenül írd ezt bele a jelentkezési űrlap Megjegyzésrovatában! 


Megközelítés, indulás

A program mindkét nap Létrás-tetőről, a kutatóháztól indul reggel 9 órakor.

A kutatóház megközelíthető személygépkocsival, kerékpárral a Lillafüredről a Garadna völgyéből Sebesvízre és Jávorkútra vezető műúton. A völgytől felfelé vezető úton 4 km-t megtéve felérünk a Szepesi-rétre, majd újabb 2 km után balra térünk, egy (piros turistajelzéssel és sorompóval ellátott) földútra. Innen gyalogosan további kb. 300 m a kutatóházig. (Felhívjuk a figyelmet, hogy a sorompón túli útszakaszra behajtani engedély hiányában tilos.)

A kutatóház koordinátái: 48° 6' 5" É, 20° 34' 20" K

A korlátozott parkolási lehetőség miatt megkérünk mindenkit, hogy működjön közre a telekocsik összeszervezésében, használjuk ki az autókban az üres helyeket, hogy minél kevesebb járművel kelljen feljönni a helyszínre! Ehhez a regisztrált résztvevők számára egy online szerkeszthető táblázatot fogunk kiküldeni, ami segítséget nyújthat fuvar vagy útitárs keresésében.

 

Szükséges felszerelés:

A szombati felszíni túrára speciális felszerelés nem szükséges. A túrázáshoz jól bevált bakancs, réteges ruházat, esőkabát megfelelő lesz.

A vasárnapi barlangi részhez viszont már a barlangászok által használt alapfelszerelésre is szükség van:

 • Ideális ruházat az erős anyagból készült overáll, de ez egyéb (többrétegű, belül meleg, kívül erős) ruházattal is kiváltható. Külső rétegnek kiválóan alkalmas pl. a munkás-kezeslábas, de valamilyen erős szövésű nadrág és felsőrész is megfelelő lehet, lehetőleg olyan, amiért már nem kár. 
  Olyan ruházatot célszerű választani, amiből nem fog kilógni a derekad a kúszás-mászás, kapaszkodás, nyújtózkodás közben sem.
 • Jó fényű és megbízható fejlámpa. Alapesetben mindenkinél egy tartalék világítás is kötelező, de mivel kis barlangról van szó, ettől most eltekinthetünk.
 • Lábbelinek ideális a gumicsizma, de egy túrabakancs is bevethető, ha nem sajnálod.
 • Munkavédelmi vagy hegymászó/barlangász sisak. Fontos, hogy áll alatti rögzítőpánttal rendelkezzen!
 • Munkavédelmi kesztyű, amiben tudsz fogni, kapaszkodni, de egyben védi a kezedet az élesebb sziklák okozta esetleges sérülésektől.

 

Sisakot korlátozott számban tudunk kölcsönadni, de a fentieket magadnak kell biztosítani.

 

A programokon való részvétel feltételei:

 • Programjaink ingyenesek, azonban előzetes jelentkezés feltétlenül szükséges, melynek a Jelentkezés pontból elérhető űrlapok kitöltésével tudsz eleget tenni. 
  Kérjük, az esetleges további egyeztetések miatt add meg elérhetőségeidet, valamint az életkorod, ami az elhangzó előadások, ismertetők jellegének tervezéséhez jelentenek fontos információt számunkra.
 • A túrán és a barlangkutató programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
 • 14 éven aluliak szülői kísérettel vehetnek részt a programokon.
 • 18 éven aluliak a barlangkutató programon kizárólag írásos szülői hozzájáruló nyilatkozattal vehetnek részt, melyet kitöltve hozzanak magukkal. A kitöltendő nyilatkozat innen tölthető le.

 • Ha úgy érzed, bármilyen felajánlással vagy adománnyal segíteni tudod a programjaink megvalósítását, természtesen örömmel vesszük. :)

 

Jelentkezés

Az alábbiakban két űrlapot találsz, az elsővel a 2018.03.24-i szombati, barlangokról, barlangászatról szóló felszíni túrára és az azt követő kötéltechnikai bemutatóra jelentkezhetsz, a második űrlapon pedig a 2018.03.25-i vasárnapi barlangkutató programra, amely során lejöhetsz velünk egy barlangba, ahol Te magad is részt vehetsz a feltáró barlangkutatásban.

Írd be az adatokat, majd az űrlap alján található "Küldés" gomb lenyomásával küldd be a jelentkezésed! 
A "Küldés" lenyomása után görgesd fel az ablakot az űrlap tetejéig. Itt egy visszaigazolást olvashatsz az adatok sikeres beküldéséről, amennyiben precízen töltötted ki az űrlapot. 
Természetesen mindkét napra is jelentkezhetsz, amíg vannak szabad helyek a vasárnapi programra!

 

http://mlbe.hu/kivulbelul.htm

 

Veres Réka

Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület

Legfrissebb hírek

Ma, 14:35

Új őrszolgálati iroda és egyéb fejlesztések a természetvédelmi munka hatékonyságának növeléséért

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „A területi jelenlét és természetvédelmi megőrzés hatékonyságának javítása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi Őrszolgálatának komplex fejlesztésével” című projektjének köszönhetően 190 millió forintos fejlesztéssel tudja hatékonyabbá tenni a Természetvédelmi Őrszolgálat munkáját. Az eredményekről Tállai András országgyűlési képviselő, valamint Rónai Kálmánné igazgató számolt be egy mai sajtótájékoztatón. Tovább...

Tegnap, 09:23

Geológia és ősrégészet a Hór-völgyben

Túra Cserépfalu környékén, a Bükkalja geológiai értékei mentén, természetvédelmi szakvezetéssel. Tovább...

Tegnap, 04:55

Összefogással mentettünk meg egy sérült bíbicet

Rendőrök találtak rá Hejőbába és Szakáld között egy kificamodott szárnyú bíbicre. A madár már a Mályi Madármentő Állomáson lábadozik. Tovább...

március 20., 04:45

EU NATURA 2000 díj - finalista a magyar parlagisas-védelmi program

A parlagisas-védelmi projektünk bekerült az EU Natura 2000 Díj döntősei közé (eddigi egyedüli magyar projektként). Tovább...

március 19., 15:20

Egy vándorsólyomfészek története

2017 áprilisában igazgatóságunkra érkezett egy bejelentés, miszerint a Tarna-vidék homokkő szikláinak egyikén, egy emberek által gyakran használt ösvényen három ragadozómadár tojást találtak. Tovább...

március 19., 08:53

Víz világnapi program Felsőtárkányban, március 23-án

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Tovább...

március 18., 10:00

Extrém overálos barlangtúra a Bolhási-víznyelőbarlangban

A Bükk-fennsíkon lévő barlang bejáratán befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A kúszós-mászós útvonal miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk. Tovább...

március 17., 10:00

Extrém overálos barlangtúra a Létrási Vizes-barlangban

A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Tovább...

március 16., 19:15

Miniszteri elismerés Kovács Krisztián László kollégánknak

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti osztályvezetője a védett erdőterületek körzeti erdőtervezésében és természeti értékeinek megóvása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért. Tovább...

március 15., 12:00

Bükkábrányi fáktól a Miocén Ősvilágig tematikus túra az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Európa Diplomás helyszínén, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen geológiai szakvezetés keretében mutatjuk be a terület értékeit március 15-én. Tovább...