• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2016. június 21., 14:41

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság programjai a Kaláka Fesztiválon

A 37. Kaláka Folkfesztiválon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott programjaival a nagyszabású rendezvénysorozathoz. Az Eszterházy tér színes kirakodóvásárán találkozhatnak az igazgatóság természetismereti kiadványaival, emblémázott ajándéktárgyaival, de ugyanitt felvilágosítást kaphatnak az év környezet- és természetismereti rendezvényeiről, túralehetőségekről, legyen szó gyalogos, avagy kerékpáros, föld feletti, vagy föld alatti kirándulásról. Az Eszterházy tér egyedi kínálatát gazdagítják az igazgatóságunk sátra melletti Nemzeti Park Védjegyes termelők árui: így itt találják a különleges kisgyőri mézeket, a bükkszentkereszti erdei bogyós lekvárokat, fajátékokat és fa népi iparművészeti alkotásokat Nagyvisnyóról és a királdi Művésztanya népművészeti remekeit is.

Farkasok a Bükkben? - Szombat délelőtt a Lyceum előtti téren is! Aki kíváncsi –e különleges nagyragadozókra, annak érdemes lesz kilátogatnia a forgatagba, hiszen itt találkozhat Horkai Zoltán, „farkasemberrel” és farkasaival is!

A nagysikerű Múzeumok Éjszakáján a Templom Galériában 19.00 órakor kiállításmegnyitó várja a nagyközönséget: „Az én szívemben boldogok a tárgyak” címmel a Bükki Nemzeti Park területén élő népművészek mesterremekeit csodálhatják meg. A galéria kiállítása része a MúzÉj-játéknak, - fogadjuk a pecsétgyűjtőket!

A kirándulni vágyók a hétvége folyamán több túra közül is válogathatnak: az információs sátortól Eger és környékének természeti értékeit felkutató kerékpáros túra indul 14.00 órától; a város védett fáit pedig természetismereti tájékozódási futóverseny keretében fedezhetik fel.

 

Június 24 – 26 (péntek-vasárnap)

 

-          A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatkozó sátra az Eszterházy téren

-          Természetismereti játszóház

-          Eger védett fái – természetismereti tájékozódási verseny

-          Nemzeti Parki Termék Védjegyet elnyert termelők kirakodóvására

-          Szakvezetett kerékpártúrák (minden nap 14.00 órától)

 

Június 25. (szombat), 10.00: „Farkasok a Bükkben”

Találkozás a BNPI 2016-os védnökével, Horkai Zoltán „Farkasemberrel” és farkasaival.

Védnöki programunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységének bemutatását segíti, melyben évről-évre olyan ismert közéleti személyiségeket, művészeket kérünk fel, akik hivatásukkal és személyiségükkel felvállalják a természetvédelem ügyének képviseletét. 2016-ban Horkai Zoltán, a nemzetközi filmipar elismert állatkoordinátora segítségével hívjuk fel a figyelmet a természet önszabályozó képességét megtestesítő nagyragadozókra.

A filmiparban „Farkasember”-ként tisztelt tréner állatkoordinációs központjában nevelt állataival nemzetközi hírnevet szerzett, medvéi, farkasai, szarvasai, vaddisznói már számos hazai, európai és hollywoodi filmben szerepeltek. A Zoltán életét bemutató filmsorozatot nagy sikerrel vetítik a világ minden részén, így hazánkban is.

A bükki farkasok megtelepedéséről 2015. őszén számolhattunk be; szakembereink több éves munkája eredményeként dokumentálhattuk szaporodásukat. A farkasok visszatelepülése egész Európában természetes folyamat, amelyben a Bükki Nemzeti Park az itt jellemző természetes állapotokhoz közeli körülmények miatt egyfajta mintaterület szerepét tölti be. Az ökológia rendszer teljessége, fenntarthatósága számára kulcsfontosságú nagyragadozókkal kapcsolatosan számos tévhit él a természettől eltávolodott társadalomban, de még a rendszeresen túrázó vagy vadászó emberek között is, ezért nagyon fontos, hogy a farkasok álláspontját hatékonyan közvetítsük személyes élmények útján, és a médián keresztül is. Ennek köszönhetően az érdeklődők most a Kaláka Fesztiválon találkozhatnak Horkai Zoltánnal és farkasaival.

 

Június 25. (szombat): Múzeumok Éjszakája

 

19.00 óra, Templom Galéria: „Az én szívemben boldogok a tárgyak” – a BNPI Nemzeti Parki Termék Védjegyes kézműves alkotóinak kiállítása.

-          Gelsei Sándor, népi bútorfestő

-          Művésztanya, barkósági hagyományokat ápoló kézműves csoport

-          Mészáros György, vesszőfonó

-          Tóth Lóránt, fafaragó

-          Regős József, őstörténeti, barlangtani kutató

A megnyitón a Kaláka Zenekar zenél.

 

22.30 – 23.30, Egri Vár:

 „Eger sziporkázó csillagai” – távcsöves csillagászati megfigyelés és bemutató, közös csillagnézés.

 

MúzÉj-játék

A játék keretében 12 kiállítás megtekintése között szerepel a Templom Galéria is, ahol a Bükki Nemzeti Park területén élő nemzeti park védjegyes népművészek mesterremekei láthatóak.

A játékban résztvevők a szombat este folyamán meglátogatott tárlatokon a kiállítás-gyűjtőjükre pecsétet kérhetnek (minden kiállításnak más-más a pecsétje).

A legalább 9 pecséttel rendelkezők vasárnap a fesztiváljegyüket 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg.

 

A BNPI kiegészítő programjai a Kaláka Fesztivál idején

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság információs sátrától (Eszterházy tér) ingyenes, vezetett kerékpártúrákat indítunk:

  • Június 25., 14.00 „Dűlő-túra” – rövid kerékpártúra az Eger környéki szőlőkben (Cigléd, Almagyar-dűlő).

Megállók: Szent Donát szobor, Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Borterasz (itt büfé és borkóstolási lehetőség, 16.00 órától Spontán - Naturális Borok Fesztiválja)

(A túra időtartama: várhatóan 1,5 óra.)

  • június 26., 14.00 Kerékpárral Felsőtárkány környékén. Útvonal: Eger – Felsőtárkány – Egeres-völgy – Hideg-kúti-völgy – Esztáz-kői-barlang és vissza.

(A túra időtartama: várhatóan 3,5 óra, kb. 20 perces barlanglátogatással együtt. A barlanglátogatáshoz fejvédőket, lámpákat biztosítunk.)

Ajánlott felszerelés a túrákhoz:

Jó állapotban levő MTB- kerékpár, megfelelő mennyiségű folyadék. A barlangtúrához: meleg pulóver (a barlang átlagos hőmérséklete kb. 12-13 °C).

A túrához Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Látogatóközpontjánál is be lehet csatlakozni (kerékpár-kölcsönzési lehetőség, érd.: 36/534 078.)

További információ, előzetes jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu.

 

 

További információ:

BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály

tel.: 36/411-581, e-mail: kapcsolat@bnpi.hu

honlapok:

-          www.bnpi.hu

-          https://www.facebook.com/bukkinemzetipark/?fref=ts

-          www.magyarnemzetiparkok.hu

Legfrissebb hírek

Tegnap, 10:30

Téli túra a bükkábrányi ősfák jegyében (Ipolytarnóc)

2018. február 17-én különleges túrára várjuk az érdeklődőket Ipolytarnócra. Tovább...

február 14., 16:49

Új előadás-sorozatot indítottunk "Egri Természetismereti Estek" címmel

Az „Egri Természetismereti Estek” programsorozat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és az Eszterházy Károly Egyetem közös szervezésében valósul meg - a "Globalizáció és Természetvédelem" rendezvénysorozat folytatásaként. Első vendégünk az MME parlagisas védelmi projektjének (Parlagi sasok védelme a Pannon-Régióban) munkatársa, Deák Gábor volt, aki "Kutyák a természetvédelemben" címmel tartott nekünk előadást. A rendezvényt Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg. Tovább...

február 14., 10:20

Munkatársakat keresünk bolti értékesítő és informátor munkakörbe

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság álláspályázatot hirdet bolti eladó és informátor munkakör betöltésére. Tovább...

február 7., 17:00

Az „Egri Természetismereti Estek” programsorozat első előadása: Kutyák a természetvédelemben

Falco és Carlo a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) parlagisas védelmi projektjének (Parlagi sasok védelme a Pannon-Régióban) méreg- és tetemkereső kutyája. Falco volt az ország - sőt az egész régió - első iIyen speciálisan képzett kutyája. Deák Gáborral az MME alkalmazásában nagyban hozzájárultak a ragadozómadarakat pusztító illegális mérgezéses esetek felderítésében és visszaszorításában. A páros az elmúlt 4 évben 547 keresés alkalmával 201 bűncselekménnyel kapcsolatos találattal segítette a hatóságok sikeres felderítő munkáját. Az egyik frissen kiképzett négylábú, a "Carlo" névre hallgató belga juhászkutya is napjainkban már az ő csapatukat erősíti. Tovább...

február 6., 11:32

Pályázati felhívás a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából

A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által életre hívott Vadonleső Program és a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából tematikus pályázatot hirdet a lakhelyeden vagy annak közelében található vizes élőhely és annak élővilága jobb megismerése, megismertetése céljából. Tovább...

február 2., 10:56

Ismerjük meg hazánk vadon élő macskaféléit! – természetismereti vetélkedő Salgótarjánban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vetélkedőt hirdet általános iskola felső tagozatos diákoknak, melynek témája a hazai vadon élő macskafélék. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk, egy intézményből legfeljebb kettő csapatot tudunk fogadni. A vetélkedőn írásbeli és szóbeli feladatok egyaránt helyet kapnak majd. A legjobban teljesítő csapatokat ajándékcsomagban részesítjük! Tovább...

február 1., 13:54

Természetismereti vetélkedő - február

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetismereti és Oktatási Osztálya a 2017/2018-es tanévben természetismereti vetélkedő-sorozatot indít az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára. A vetélkedő nyolc fordulója havonként, szeptembertől májusig kerül meghirdetésre a BNPI honlapján, minden alkalommal más témával. Tovább...

február 1., 10:53

Álláspályázat - Erdőmérnök

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság álláspályázatot hirdet erdőmérnök munkakör betöltésére. Tovább...

január 30., 15:35

"A Bükk csavargó útjain" című antológia bemutatása

Megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazagatóság tavaly az egri Kaláka Fesztivállal együttműködve verspályázatot hirdetett „A Bükk csavargó útjain” címmel. A pályázatra olyan verseket vártunk, amelyek a Bükk páratlanul szép természeti adottságait, élővilágát, a területén elhelyezkedő települések, túrák, kirándulások, látogatások hangulatát adják vissza. A beérkezett versek illusztrálására a szintén ebből az alkalomból megrendezett "40 év, 40 kép" elnevezésű fotókiállítás anyaga adott lehetőséget, amely válogatás a BNPI munkatársai által az elmúlt négy évtizedben készített képekből áll. A képek és versek a Kaláka Fesztiválon kerültek együttes bemutatásra 2017 júliusában. Tovább...

január 30., 10:27

Pályázati eredmény büfé és kávézó üzemeltetésére Ipolytarnócon

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (3304 Eger, Sánc utca 6.), (továbbiakban Ajánlatkérő) az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X.4.) Kormányrendelet vonatkozó fejezetei alapján nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdetett a Magyar Állam tulajdonában, az Ajánlatkérő vagyonkezelésében lévő, Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület területén, Ipolytarnóc 039 helyrajzi számon található vendéglátó épület – alapterülete 147 m² – büfé üzemeltetésére 2018. február 15-től – 2019. december 31-ig. Tovább...